Initiatie douanenomenclatuur - 6 februari 2024

Optimaliseer uw business en logistieke flow door een correcte indeling van uw goederen

Starter ⬤⬤

Bij de in-, door- en uitvoer van goederen zijn op Europees niveau heel wat regels van kracht. De basis voor de toepassing van deze regels is de gecombineerde goederennomenclatuur, kortweg douanenomenclatuur of douanetarief genoemd.

De indeling van de goederen in deze nomenclatuur gebeurt volgens internationaal vastgelegde regels. Het correct gebruik van een goederencode is uiterst belangrijk omdat hij de basis vormt voor de berekening van de invoerrechten, de bepaling van de oorsprongsdefinitie en de toepassing van handelspolitieke maatregelen. 

Het correct indelen van goederen is echter niet altijd evident en vaak heel technisch. Controlerende douanediensten stellen vast dat bedrijven bij de aangifte van in- en uitgevoerde goederen vaak verkeerde goederencodes gebruiken. Soms worden daardoor te weinig invoerrechten betaald, met aanzienlijke sancties en navorderingen tot gevolg. Het komt ook voor dat door een verkeerde indeling teveel wordt betaald.

Een correcte code gebruiken, kan u dus flinke besparingen opleveren.

Kennis van de basisprincipes van classificatie is in Antwerpen, de belangrijkste transithaven ter wereld, dan ook onontbeerlijk.

In een halve dag tijd krijgt u inzicht in de wettelijke basis van de gecombineerde goederennomenclatuur en in de gevolgen van de indeling van goederen in die nomenclatuur. U maakt ook kennis met de methode voor het gebruik van het tarief van invoerrechten.

Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ richt Portilog in samenwerking met de douane een inleiding tot de douanenomenclatuur in.

Op het einde van de opleiding zal u als deelnemer:

  • kunnen aangeven wat de wettelijke basis is voor de gecombineerde goederennomenclatuur;
  • de gevolgen kennen van de indeling van goederen in die nomenclatuur;
  • kennis gemaakt hebben met de methode voor het  gebruik van het tarief van invoerrechten.