Globaal fiscaal vertegenwoordiger voor btw - 23 mei 2024 (Antwerpen)

Wat, hoe, voor wie en onder welke omstandigheden?

Trained ⬤⬤⬤   Experienced ⬤⬤⬤⬤

Buitenlandse bedrijven met transacties met of via België kunnen een fiscaal vertegenwoordiger aanstellen die hun administratieve verplichtingen voor de Belgische btw in hun plaats voldoet.

Doordat België gekozen heeft voor ‘verleggingsregels voor buitenlandse belastingplichtigen’, hebben zij in België zelfs in bepaalde situaties geen btw-registratie nodig. Daarnaast heeft België ook nog geopteerd voor een regime van ‘globale’ fiscale vertegenwoordiging waardoor geen individueel dossier bij de FOD Financiën moet worden ingediend.

Heeft u buitenlandse klanten? Weet u wanneer, hoe, voor wie en onder welke omstandigheden u als globaal fiscaal vertegenwoordiger voor btw kunt optreden? En hoe gaat u om met de hoofdelijke aansprakelijkheid? Zijn er alternatieven?

In de praktijk blijken de regels niet altijd eenvoudig te zijn. Ze worden ook niet altijd correct nageleefd. Maar als aansprakelijk vertegenwoordiger bent u wel verantwoordelijk. En niet alleen voor de administratieve verplichtingen, … ook voor de inhoudelijke btw-reglementering!

Door deze opleiding:

  • Raakt u wegwijs in de btw-regeling van de verlegging van heffing, de registraties, de verplichtingen en de aansprakelijkheid.
  • Kunt u uw buitenlandse klant verder begeleiden.
  • Treedt u op als globale fiscaal vertegenwoordiger, dan kunt u bovendien in kaart brengen wat dit voor u betekent en hoe u uw aansprakelijkheid kunt beperken.

Tijdens de sessies worden zowel de btw-technische bepalingen besproken, alsook praktijkvoorbeelden en oefeningen gemaakt.